English
cesky

Kontakt

info@huculclub.eu

2009

20.12.2009 Radostné svátky vánoční, veselého Silvestra, a do nového roku štěstí, zdraví, a dobrého koně pod sedlem přeje všem příznivcům huculského plemene pracovní team Hucul Clubu. Stáhněte si  PF 2010

12.12.2009 Postavili jsme nový porodní box v corralu za stodolou. Ještě nemá podlahu, ale už vypadá docela pěkně. Těšíme se, že se v něm budou rodit samá nádherná a zdravá hříbata. Klikněte si pro obrázky (s hudbou!)

Podzim 2009

17.11.2009 Chtěli bychom vás a vaše známé pozvat na OZVĚNY EKOFILMU 2009, přehlídku filmů nesoucích nejvyšší ocenění v 35. ročníku Ekofilmu, kterou pořádá ZO ČSOP "Natura, quo vadis?" ve čtvrtek 3.12.2009 od 18:00. Promítat se bude ve Strašnickém Divadle - Solidarity 53, Praha 10. Vstup je zdarma. Klikněte pro program zde.

16.11.2009  Bazalka a Dominik (viz stránky Chov) prijeli ve čtvrtek z Volenic (farma Mefisto) zpátky na Zmrzlík. Nakládání Bazalky bylo dost veselé. Ta blběna si ve vleku stoupla na zadní a přehodila si přední nohy přes přepážku. Visela tam za hruď a když zjistila, že nevíme co s ní, dala si přední nohy křížem a začala žrát seno ze síťky. Musel jsem rozebrat část vleku a donutit ji vystoupit (spíš vypadnout). Napodruhé nastoupila bez potíží a celou cestu byla v klidu. Dominik naštěstí nastoupil celkem v klidu. Škoda, že u toho nebyl někdo s foťákem.

20.10.2009 Máte li zájem, podívejte se jak  jezdí distance v Manitobě v Kanadě.  Huculy  (zatím?) nemají, ale menší plemena jako Gotland nebo norský Fjord se stávají populárními i tam. Od našeho kanadského dopisovatele/webmastera tu máme odkazy na fotogalerie dvou klubů: DRM – jezdí distanční dostihy, a MTRC – ti pořádají ‘soutěže ve stanoveném čase’. A kliknutím na ikonky fotoaparátu si můžete projet jednu trasu ve fotografiích, na mapě.

9.10.2009  V sobotu 10.10. v 15.30 vysílá TV Nova film "Brácha za všechny peníze", který se v r. 1978  točil v Hucul Clubu na Zmrzlíku. Máte-li čas, podívejte se. A nezapomeňte, že v neděli odpoledne se běží VELKÁ PARDUBICKÁ!

6.10.2009 Nedělní odpoledne jsme strávili s fotografkou Terezou Huclovou, která přijela THfotiudělat nějaké profesionální fotky huculů. Zastihli jsme stádo na pastvině, nafotili nějaké jezdecké scénky a taky jsme dělali obrázky Cedra ve volnosti. Jo, když to někdo umí a navíc to dělá rád... Výsledky brzo uvidíte ve fotogalerii. Lešovy dokumentární snímky z nedělního odpoledne najdete na webu zde.

 

Léto 2009

29.9.2009 Příští týden začíná výcvikový rok pro začátečníky i pokročilé. Výcviková družstva (děti 11 - 15 let) jsou, zdá se, obsazena. Pokud by někdo z přihlášených nepřišel nebo se odhlásil, najdete zde výzvu. Pokud by se místo neuvolnilo, můžeme zájemce o výcvik přijmout do individuálních hodin. Družstva budeme doplňovat po Novém roce podle možností a vašeho zájmu.

24.9.2009 Stránky o chovu jsou nově doplněné informacemi o hřebcích, a také klisny a pracovní koně jsou  aktualizovaní.

17.9.2009 Dva naši koně se opět zúčastní tradiční akce Den s přírodou (viz plakátek) pádané v Praze 10-Malešicíchv sobotu 19.září. V neděli pak proběhne každoroční podnik Ukliďme svět! Pořádá 01/14 základní organizace ČSOP "Natura, quo vadis?" – EkoCenturm vDomě a oddíl Mladých ochránců přírody Ginkgo.ijďte pomoci a získáte zásluhu (a úspornou žárovku).

14.9.2009 Stránky o chovu jsou doplněny obrázky a základními informacemi o všech našich klisnách a pracovních valaších. Jsou seřazeni podle věku, od nejstarších po nejmladší.

10.9.2009 Ve středu 16.9. v 17.30 se na farmě na Zmrzlíku uskuteční schůzka všech zájemců o jezdecký výcvik v letošním školním roce. Zveme všechny, kdož se chtějí zapsat do výcvikových družstev, případně si sjednat pravidelný individuální výcvik. Účast v družstvech je možná od 11 (výjmečně od 10) let. Prosíme rodiče dětí (alespoň do 13 let), aby na schůzku přišli spolu se svým potomkem. Spojení: bus 256 od metra Nové Butovice v 17.00, výstupní stanice „Zmrzlík“. Zpět jede autobus v 19.00 ze Zmrzlíka. Těšíme se na vás

vycvik-t

Výstava koní v Lysé nad Labem – pátek 18.9. až neděle 20.9. Hucul Club bude mít tentokrát na výstavě 2 klisny: Babetu a Tajgu. Přijeďte se na ně podívat.

7.9.2009 mozart-tFotografka Tereza Huclová navštívila Zmrzlík. Přivezla si sem plemeníka haflinga, jménem Mozart a nafotila s ním krásné umělecké snímky. A dohodli jsme se, že se někdy vrhne na "umění" s huculy.

6.9.2009 Chovatelský den se vydařil, vyfotografovali jsme většinu stáda pro stránky o chovu (postupně doplníme).30.8.2009 Ve čtvrtek 3.9. pořádáme chovatelský den, budou předvedeni a posouzeni všichni koně na Zmrzlíku. Od 10 hodin. (Za nepříznivého počasí se to odkládá.)

19.8.2009 Dnes brzy ráno jsme hlavní stádo vypustili na úplně novou pastvinu - cca 5 ha. Je tam pěkná tráva a koním se to dost líbí. A zkoušíme novinku - nechali jsme jim otevřené propojení pastviny a výběhu s přístřeškem a s vodou. Doufáme, že to koňové ocení a nebudou toho zneužívat k nějakým útěkům.

15.8.2009 Skončil 2. turnus tábora, nashledanou napřesrok. V galerii najdete obrázky z tohoto turnusu (i z předchozího), spolu s odkazem na tyto i další fotografie ve větším formátu (pro táborníky, dočasně na webu ke stažení).

11.8.2009 Na Zmrzlíku velké pozdvižení. Za jasného slunečného dne a za bezvětří asi v půl třetí odpoledne, těsně potom, co prošly děti s koňmi bránou statku, za přímého dohledu před vraty sedících dam zničehonic padla starobylá lípa. (Obrázky na webu zde.)Nebyla už moc zdravá a neměla skoro žádnou korunu, ale tohle nikoho nenapadlo. Ustlala si tak neuvěřitelně, že se nikomu nic nestalo a vůbec nic nerozbila, všichni andělé strážní měli asi pohotovost. Budeme na ni vzpomínat. Na druhé straně vrat už jedenáctý rok roste její následovnice, zasazená 28. října 1998 k osmdesátému výročí vzniku Československa.

10.8.2009 Nejde jenom jezdit, pro koně se slamamusí taky pracovat! Použijeme starou i novou techniku, ale bez lidských rukou se to stejně neobejde, jak můžete vidět v galerii.

8.8.2009 Druhý turnus tábora pávě probíhá, snad nám počasí bude přát.

A hřebec Ryn, který minulý měsíc onemocněl, už je zase v pořádku. smiley

17.7.2009 První turnus tábora skončil můžete se podívat na výběr fotografií v galerii. A pro táborníky: tyto a další obrázky, ve větším, najdete také, když kliknete zde (bez úprav). Třeba se tam uvidíte!

Květen 2009

14.5.2009 Ne vždy se musí předvádět náročný výcvik. Tentokrát nás navštívili lidé zvyklí sedět u compu a ne na koni. Šlo se krokem a lidi se střídali v sedle a koně se přitom pásli a dělali si taky co chtěli. Prostě idylka. Co na to říci? "Zkuste si to taky, fakt je to prima!" [Obrázky zde]

10.5.2009 V pátek 8. května přijel na Zmrzlík do Hucul Clubu štáb České televize natáčet výcvik dětí na huculských koních. Ze štábu na koni nikdo nejel, kameraman se svezl jen na traktoru a pan režizér na "kolečku slávy". Jezdkyně se trochu styděly mluvit do kamery, ale nakonec se všechno podařilo. Bude z toho kousek programu "Hřiště 7", který se bude vysílat po prázdninách na ČT 1. Fotky si ale můžete prohlédnout už teď.

15.6.2009 Chcete se seznamit se základy přirozené komunikace člověka a koně? Zúčastněte se semináře v Lysé, 27.6. Leták zde.

14.5.2009 Víte-li pak co je to Huculská školka? Odpověď: prázdninový tábor rodičů s dětmi a huculskými koníky, letos již druhý ročník. Pro děti všeho věku a jejich rodiče. Podrobnosti si přečtěte zde (.pdf letáček). Termín tábora je 18. - 25. 7. 2009 (od soboty do soboty).

Duben 2009

30.4.2009 Nejnovější přírůstek na Zmrzlíku je klisnička Nora. Je jí jeden rok a maminka je naše bývalá klisna Zora, kterou nám pražská ZOO zašantročila. Noru se podařilo vykoupit a přivézt. Tatínek je plemenný hřebec Nero a kobylka doufejme bude nadějnou chovnou klisnou Hucul Clubu. Na fotkách se Nora seznamuje s koňmi ze stáda a zejména se svými vrstevníky, hřebečky Noelem a Nemem.

27.4.2009 Oslavy Dne  Země proběhly úspěšně, i počasí letos přálo, jen obrázky tentokrát nemáme, najdete nějaké na stránkách organizátorů akce.

20.4.2009 O víkendu 18.-19.4. si vyjela skupina lidiček na vandřík směr Karlštejn. Polovina jela na koních, ostatní šli pěšky a cestou se obě skupiny potkaly a vystřídaly.
Nocleh byl na louce v Mořince
u Karlštejna. V neděli k večeru se celá parta beze ztrát vrátila na Zmrzlík. Počasí v sobotu dopoledne nevypadalo nijak nádherně, ale večer při táboření už se ukázalo i slunce a v neděli ráno sice jezdci odjížděli do mlhy, ale celý den pak bylo nádherně. Rozhodně nikdo nelitoval. Obrázky v galerii.

18.4.2009  V Českých Budějovicích máme ve Střední zemědělské škole kobylu Cikádu a valacha Urala jako učební pomůcku pro praktické vyučování. Byli jsme se na ně podivat (inspekce). Jsou tam už druhý rok a mají se tam báječně [>>takhle]

9.4.2009  V galerii přibyly obrázky!

7.4.2009 Ve středu 1. dubna večer se uskutečnila beseda o Hucul Clubu a záchranném chovu huculského koně pro Jonáš klub, ve Faustově domě na Karlově náměstí.  [>> podrobněji]

2.4.2009 Dostali jsme dlouho očekávaný "připouštěcí rejstřík", čili licenci pro plemenného hřebce! Ode dneška je tedy na Zmrzlíku plemenný huculský hřebec 1384 GURGUL RYN, nar. 24.3.1989, otec: s.v. Gurgul Edo 2, matka: K 57 Juno (po 4189 Gurgul V-2), tm. hnědák. [Foto zde]

26.3.2009 Plemenný hřebec NERO (Goral XIV-9), narozený 2.4.1986, poslední 2 roky v majetku ZOO Praha, dlouholetý plemeník Hucul Clubu, odjíždí do Krkonoš, kde bude nadále působit v plemenitbě, zejména pro Farmu Hucul, kde bude také bydlet. Nastupovat do vleku se mu moc nechtělo, ale na novou připouštěcí sezonu se už moc těší. Šediny mu vůbec nevadí. Obrázky zde.

12.3.2009  Nejnovější přírůstek je roční hřebeček Noel, který k nám přichází z Farmy Mefisto. Podívejte se  na něho v galerii.

***

Naši koně Ural a Cikáda v SOŠ (www.soscb.cz) v Českých Budějovicích

ural1

ural2

***

Ve středu 1. dubna večer se uskutečnila beseda o Hucul Clubu a záchranném chovu huculského koně pro Jonáš klub, ve Faustově domě na Karlově náměstí.
Leša hlásí:
“Protože
bylo Apríla, přivezl jsem zkušeného herce hřebce Juru na Karlák a představil ho u vchodu do Faustova domu přítomným. Vzbudil  zde zasloužené nadšení a obdiv a připravil mi hezké antré k celému povídání. Zahráli jsme i několik písniček a s paní Monikou Knězkovou (viz foto), moderátorkou besedy, jsme popovídali o Hucul Clubu. Bylo asi 40 lidí a všem se to moc líbilo. Na závěr přišel Ralf z Národního musea, kde vedl besedu Milénia, věnovanou tentokrát 50. výročí Dne ptactva. Celý večer ve znamení jarního počasí se vydařil a byl moc příjemný. Přítomní členové Jonáš klubu se radovali a chystají se navštívit Hucul Club.”

jonas2

jonas1


Březen 2009
Naši huculi se zúčastoslavy Dne Země,  25.dubna v Praze 10, Malešice, ulice U Krbu - Malešický park, kterou pořádá ZO ČSOP Natura quo vadis a oddíl Ginkgo.

 

Copyright Hucul Club 2009 -2017

[Z novinek] [2017] [2016] [2015] [2014] [2013] [2012] [2011] [2010] [2009]